Natuurgeneeskunde

Wat is het?
Natuurlijke geneeswijzen, alternatieve geneeskunde, holistische geneeskunde, complementaire geneeskunde, het zijn verschillende benamingen voor geneesmethoden die zijn gebaseerd op een ‘natuurlijke’ aanpak van klachten, aandoeningen en ziekten. Wat is jouw natuur? Wat is jouw ritme? Waar reageer jij op en waarop niet? De basis is jezelf kennen.

De behandelvormen lopen nogal uiteen, maar ze hebben als overeenkomst:

  • dat klachten niet afzonderlijk worden behandeld maar gekeken wordt naar samenhang met andere factoren zoals lichaam, denken, voelen, omgeving, wereldbeeld en leefstijl,
  • dat ziekte een vorm van onbalans is; wat betekent het en wat heeft het nodig,
  • dat de cliënt een eigen verantwoordelijk heeft tav zijn/haar gezondheid en welzijn
  • dat gekeken wordt naar natuurlijke’ middelen, je eigen natuur, dé natuur

Voor wie?
Consumenten die bewust in het leven staan, naast of apart van reguliere geneeskunde verder willen kijken naar wat complementaire geneeswijzen voor hen kan betekenen.

Ontwikkelingen
Natuurgeneeswijzen waren er al in de oudheid. Het was (is) meer een manier van leven dan een manier van genezen; gericht op gezond zijn in plaats van ziekte behandelen. De laatste jaren zijn complementaire geneeswijzen verder ontwikkeld. De aloude natuurgeneeswijzen zijn gekoppeld aan onze Westerse manier van leven. Er zijn (ver)nieuw(d)e therapieën, geavanceerde apparatuur en verfijnde middelen en remedies ontstaan. Met recht spreken we dan ook van een rijkdom aan geneeswijzen.